Tot ce trebuie sa stii despre Azot: cele mai cunoscute intrebuintari

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Azotul, denumit uneori si nitrogen este un gaz fara miros sau culoare, mai exact inodor, incolor si inspid. Este esential pentru viata, fiind parte din atmosfera si din organismele vii, insa are si intrebuintari practice, fiind util in mai multe industrii, precum alimentatie si medicina. Iata care sunt cele mai cunoscute intrebuintari si proprietati ale azotului:

Azotul: lichid sau gazos?

 Nitrogenul poate fi atat lichid, cat si gazos, lucru ce depinde de utilizarile lui. Cel gazos deriva din cel lichid, adica reprezinta evaporarea nitrogenului lichid si incapsularea acestuia. Cum se obtine nitrogenul? Din aer, prin diverse procedee care izoleaza azotul de restul compusilor din aer.

De ce este atat de folosit azotul? Are anumite proprietati ce il fac atat de intrebuintat in domenii diverse. Prima proprietate consta in faptul ca nu este reactiv. Nitrogenul nu produce reactii atunci cand este combinat sau expus la alt gaz, ceea ce il face o alegere sigura. A doua proprietate este data de capacitatile sale de a preveni oxidarea. Prin preventia oxidarii numeroase produse pot fi pastrate in stare buna pentru mai mult timp, de la obiecte si pana la alimente.

Azotul in medicina

 In medicina azotul este folosit atat pentru procedee, cat si in cercetare:

  • Criogenarea depinde de azot. Criogenarea reprezinta inghetarea unor organisme, microorganisme sau celule cu scopul de le conserva fara a le ucide. Nitrogenul lichid la temperaturi extrem de joase este folosit cu success pentru conservarea embrionilor, lichidului seminal si al ovulelor folosite in procesele de fertilizare in vitro. De asemenea, acelasi tip de gaz este folosit in cercetarile stiintifice legate de criogenarea organismelor vii.
  • In dermatologie, azotul lichid la temperaturi extrem de joase este folosit in crioterapie, mai exact o procedura ce distruge negi, pete si leziuni ale pielii, fara a distruge celulele sanatoase. In plus, nu este necesara anestezia si nu apar sangerari, fiind o procedura sigura si rapida.

Azotul in alimentatie

  In alimentatie azotul este folosit pentru a conserva mancarurile si pentru a preveni oxidarea lor, in special a carnurilor. Azotul lichid la temperature joase are dublul beneficiu de a pastra mancarurile la o temperatura joasa constanta si de a preveni ca acestea sa se oxideze, sa devina rancede, amare sau sa se strice.

Desi nitrogenul nu este un gaz folosit pentru mentinerea vietii, precum oxigenul, el este esential pentru organismele vii si este utilizat cu succes pentru industria alimentara, medicina si stiinta.