Cele mai cunoscute intrebuintari ale Oxigenului - O2

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Sigur ai auzit de oxigen sau O2, unul dintre cele mai intalnite gaze din natura. Este parte a aerului pe care il respiram, se afla in compozitia apei si este indispensabil pentru viata. Ei bine, O2 are numeroase intrebuintari in economie, medicina si lista poate continua. Am pregatit pentru tine cele mai interesante informatii legate de proprietatile si utilizarile oxigenului:

Oxigenul in industrie

Sudura este unul dintre cele mai comune procedee unde oxigenul industrial este de folos. Atunci cand vrei sa asamblezi doua obiecte fie ele din metal sau plastic, arderea cu oxigen este utila pentru a intretine flacara la o temperatura ridicata.

Pe langa sudura, oxigenul industrial este folosit cu succes in alimentatie pentru fermentatia unor produse, dar si pentru ambalarea in atmosfera modificata a alimentelor. Ambalarea in atmosfera modificata necesita mixarea a doua gaze (spre exemplu O2 si dioxid de carbon) pentru a proteja alimentele de bacterii si mucegaiuri si a le pastra prospetimea.

Oxigenul in medicina

In medicina oxigenul este des folosit. Sigur ai auzit cel putin o data expresiile “tub de oxigen” sau “masti de oxigen”. Cea mai cunoscuta intrebuintare a lui este de a permite o respiratie eficienta si normala, deoarece oxigenul este esential in procesul de respiratie. Spre exemplu, mastile de oxigen se intrebuinteaza in avion pentru a permite pasagerilor sa poata respira in cazul unei defectiuni la altitudine ridicata, unde oxigenul din aer este in cantitati infime.

Suplimentarea cu oxigen a respiratiei se foloseste cu succes si in spitale, in tratarea bolilor de plamani sau de inima, utilizarea sa in acest scop fiind un avans de succes in medicina moderna.

Oxigenul si mentinerea vietii

 Daca ai observat vreodata scafandrii carand in spate tuburi de oxigen, atunci trebuie sa stii ca oxigenul aflat in acele tuburi este esential pentru a permite aceasta activitate. Scafandrii se folosesc de el pentru a putea respira sub apa, insa aceasta nu este singura activitate unde este nevoie de oxigen pentru ca lucrurile sa functioneze. De obicei, orice conditii ce implica o cantitate insuficienta de O2, necesita suplimentarea acestuia in mod artificial. De aceea, oxigenul este atat de utilizat in misiuni spatiale, alpinism, sau scufundari.

Oxigenul are numeroase proprietati ce il fac excelent pentru a usura viata in diverse aspecte. Fie ca e folosit pentru sudura, in medicina pentru a salva vieti sau in activitati la indemana oricui, precum scufundarile, O2 este indispensabil vietii.